NAV-bloggen

NAV's gästblogg fångar olika perspektiv på angelägna samhällsfrågor.
2017/01/03

Välkommen till NAV's nya hemsida

Välkommen till NAV's nya hemsida: www.navsweden.se

Besöksadress:
NAV:lab Sickla
Marcusplatsen 9 
13154 Nacka

epost: info@navsweden.se
facebook.com/nackavarmdo

Kommentera

2015/11/14

Varför väljer jag att vara med i ett nätverk som NAV?

En partikel och en våg
En unik individuell utgångspunkt i samspel med andra
Ett nav och en rörelse

Jag vaknade mitt i natten och skrev i anteckningsblocket bredvid sängen… ”Jag behöver att du behöver mig… att vi behöver varandra…”

… Jag vill bryta mig in och ut som en samhällsförändrande våg tillsammans med dig och andra NU! ... röra mig som ett gemensamt fri-rum för omställning… förankrat i jorden, i stjärnhimlen, i varje vatten som rör sig och vilar

… förankrad i det mänskliga hjärtats längtan och närvaro, i ömsintheten, i humorn, i den glödande brinnande intimiteten med allt

… förankrad i nykterheten, i civilkuraget, i vardagsgenerositeten, i det inre beslutet som föds och sträcker sig ut för att ge och ta emot i det sköra, det gröna spirande, det som dör och gror liv i mörkret där ingen ser

… förankrad i vreden som reser sig klargörande och avgörande genom det inre motståndet, frustrationen, förlamningen, förnekelsen, uppskjutandet, isoleringen och sorgen… och blåser mig frisk och vaken

… förankrad i modet som rör sig genom rädslan, vågar misstag, bryter tystnaden, regelverken… följer regler för att verka… som tjänar det mänskliga och det som håller oss… och slår ut i en mjuk, orubblig inkännande sanning, i direkta handlingar som blommar mitt i höstlöven

… förankrad i en medkänsla med min egen och andras oförmåga … en genomskådande gest av att se och höra, bli sedd och hörd i bristerna, brista… förlåten… förmögen att svara an igen… ta eget ansvar som ett grenverk tillsammans med andra

Den självupptagne lidande kejsarens kläder, försvarsmekanismer och projektioner faller i var och en av oss… Vi delar vår egen inre utsatthet… slutar dölja den i ett socialt, professionellt och politiskt korrekt polerat överlevnadsförakt för andras svaghet… det gör oss nakna och nåbara nog att kunna mötas i det offentliga rummets vinterträdgård

… Jag vill bli en samhälls-tsunami förankrad i mänsklig gemenskap, som kan förvalta och förvandla maktstriden, värmen, hettan och upplösningen som smälter isarna och stiger i världen tillsammans med havet, till en kärlek, kraft och konst… som når fram som den beröring som förändrar allt…

Kerstin Brageby
bragby@gmail.com

Läs en presentation av Kerstin här.

Kommentera

See video
2015/10/09

Tunnelbana till Nacka och söderort

Blå linje ska förlängas från Kungsträdgården via Södermalm till Nacka centrum. Samtidigt ska Blå linje förlängas från Sofia, på Södermalm, till Sockenplan där den kopplas ihop med den gröna Hagsätragrenen. Därmed får Blå linje två grenar söder om city: En till Nacka och en till Hagsätra.

På lite drygt tre minuter sammanfattas hela den stora tunnelbaneutbyggnaden i Stockholms län. Vill du veta vart tunnelbanan ska gå, när den ska byggas och varför? Här får du svaren.
Mer information tunnelbanans utbyggnad hittar du på http://sll.se/nyatunnelbanan

Kommentera

2015/06/08

Besök hos Nadia på Värmdö Bygg

”Vadå CSR? Det var Nadja vi ville ha, helt enkelt.”                 

Ibland får man de där uppfriskande mötena med verkligheten och insikten om hur dem man vill påverka kan tyckas springa på en annan bana än den man själv gnetar vidare på.

Det vi gör inom arbetsmarknadsutveckling skall helst ha god förankring i näringslivet av olika givna orsaker, CSR (Corporate Social Responsibility, företagens sociala ansvar) är ett sådant ämne. Så när en av våra deltagande utlandsfödda akademiker i Nackas traineeprojekt fick praktik och sedan tillsvidaretjänst på ett lokalt byggföretag på Värmdö så var det såklart med CSR i åtanke jag besökte dem för att höra hur de resonerade kring ämnet i stort och som nu när de anställde Nadia, vår libyske civilingenjör. 

Nadia hade tidigare varit arbetssökande en längre tid, haft stöd och hjälp av olika instanser inom ”systemet” men inte fått fotfäste och definitivt inte i sin bransch, kalkylering inom byggprojekt. Hennes handläggare på Arbetsförmedlingen föreslog Nacka Business Trainee Program och vi träffades och efter flera intervjuer och hjälp av jobbcoacher så fick hon kontakt med Värmdö bygg. De var i en expansiv fas och sökte bland annat efter ett par personer inom Nadias kompetensområde, vid vårt möte nu så framhåller de tajmingen som mycket viktig – de hade ett behov och Nadia dök upp vid rätt tidpunkt.

”Det var Nadia vi ville ha, hon dök upp när vi hade behov av sådana kompetenser. Så enkelt var det”. Mina trevande frågor kring tänket om anställda med olika bakgrund, kulturella värden, andra perspektiv och kunskaper verkar ha levt i min egen myndighetsvärld. Det var ju glasklart att Nadia hade kompetenser, alldeles oavsett huvudduk och ursprung, och det var det centrala. Här framstod näringslivets grepp kring det omhuldade ämnet socialt ansvar som enkelt, avdramatiserat och rakt på. Inga krusiduller, policypapper och nätverkande.

Tack Nadia och Värmdö bygg för en lärorik reality check.

/ Tomas Haraldsson, f.d. projektledare, Nacka Business Trainee Program

Kommentera

2015/05/18

På spaning efter trender inom miljö och hållbarhet

Är det nya regler för solel? Varför pratar så många om stadsodling? Vad menas med begreppet mobilitet och vad innebär det för stadsutveckling? För de som jobbar med miljö och hållbarhetsfrågor finns mycket att hålla koll på och det är lätt att känna sig överväldigad. Men om man följer det dagliga flödet urskiljs mönster som berättar vad som är viktigt just nu och som kommer påverka framöver.

Miljö Online jobbar dagligen med omvärldsbevakning inom miljö och hållbarhetsområdet och får därmed den överblick som krävs för att lyfta fram händelser och sätta dem i ett sammanhang. Nyhetsbrevet täcker 18 områden - alltifrån miljöpolitik, ekonomi och miljörätt till energi, transporter och kemikalier - så via oss får man både de stora strategiska frågorna och mer information på konkret detaljnivå vad som faktiskt händer och görs. 

Vi har alltid varit nyfikna på sammanhanget, att sätta de nyheter vi rapporterar om dagligen i en kontext för att se vad det säger om vår samtid och vart vi är på väg. Att berätta om trender är inte bara att se in i kristallkulan och spå om lösningar lång in i framtiden utan handlar om att först kartlägga vad som faktiskt sker just nu. För oss är det viktigt att lyfta det vardagliga arbetet som sker ute på kommunala miljökontor, energibolag, och företag. Alla de som jobbar med hållbar utveckling och som liten bit i taget försöker förändra och förbättra. Vi väljer när vi kan att lyfta det positiva och lösningsfokuserade.

Vi har vår bas i Borås men är rörliga av oss och åker även runt och bevakar konferenser och event. Anledningen till att vi nu gör ett event på Dieselverkstaden i samarbete med NAV är dels att vi vill nå ut till Stockholmsmarknaden men också att vi imponeras av NAVs målsättning att vara en mötesplats för hållbar samhällsutveckling, innovation och lärande. Mötet är viktigt och att träffa andra för att diskutera och lära tillsammans. 

Därför är det inte jag som föreläsare som ska ta all uppmärksamhet förmiddagen den 9 juni när vi genomför vårt trendseminarium, utan även du som deltagare. Vi varvar 15 minuters föreläsningar per trend med korta bikupor och frågestund, för att sedan samla ihop förmiddagen tankar i ett längre diskussionspass.

Vill du veta mer?

Välkommen att ringa mig, Anna Kjellberg 070-606 65 94, föreläsare på Miljö Online.

Hoppas på att se dig den 9 juni!

Program och anmälan hittar du här.

Fotograf: Karin Kjellberg 

Kommentera

2015/04/28

Vill du komma till jobbet lite klokare än igår? Ta hjälp av en lärare!

Samtidigt som föräldrar ser orosmolnen hopas över svensk grundskola och vi matas med information om hur svensk skola halkar efter, har tusentals lärare redan börjat agera genom praktisk handling ”på fältet”.

Bakom skolvärldens stängda dörrar finns lärare som inspirerar, skapar kunskapstörst och funderar ut smarta lösningar för att så många unga som möjligt, ska lära sig så mycket som möjligt.

Emellanåt får vi ”vanliga vuxna” en glimt av dessa lärare - i morgonsoffan i TV eller i en artikel i weekend-bilagan. En sådan lärare är Micael Hermansson, han som startade ”The Grej of the Day”. Nyfikenhet väcktes och vi tog kontakt med honom.

Micael funderade för något år sedan på hur han bäst kunde få sina elever att tycka att det är ”coolt med kunskap”. ”The Grej of the Day” blev hans idé. Fem till åtta minuter långa mikroföreläsningar om en spännande kunskapsgrej. Kort, kul och begripligt. Det som började i ett klassrum, spreds till föräldrar, andra skolor, tidningar och sedan till TV. Alla ville vara med på ”The Grej of the Day” och idag har Micael över 50 000 följare på sin blogg.

Vari låg då det som fångade? Jo i att ledtrådar, spännande anekdoter, bilder, musik och kunskapsvävar förenades kring ett nedslag i något som är värt att kunna. Plötsligt blev att lära något nytt det roligaste som fanns, lika mycket för eleverna som för lärarna. Och när en människa har haft en riktig kul upplevelse, bara måste den ju berätta om det för någon annan.

När vi på riktigt började titta in i skolans värld visade det sig att Micael inte var ensam. Det fanns andra vardagshjältar i skolans lärarkår. Lärare som blåste upp lungor på biologilektionerna. Lärare som gav eleverna i läxa att med hjälp av fysikens lagar bedöma om you-tube-klipp egentligen var ”fake”. Lärare som undervisade i källkritik genom att ta fram exempel från sin egen uppväxt i krigshärjade länder.

Tänk om vi vuxna som numera bara sätter våra fötter i skolvärlden på utvecklingssamtal och avslutningar, eller läser skräckrapporter i tidningen, skulle kunna få vara med på en sådan där inspirerande lektion. Men hur skulle det gå till? Vi måste ju vara på jobbet och i klassrummen kan det ju inte välla in vuxna.

Vi på Teach Us började jobba på att hitta ett finurligt sätt för att låta vanliga vuxna utanför skolans dörrar få ta del av det positiva som händer i klassrummet.

Vi läste om NAV som är ett nätverk och en mötesplats för hållbar samhällsutveckling, innovation och lärande. Perfekt tänkte vi och tog kontakt med Daniel Lundqvist, koordinator på NAV, och fick en fantastisk respons.

Nu är vi i full gång med att sätta upp ett Frukostseminarium på NAV. I slutet av maj kommer ett gäng vuxna att gå till jobbet lite klokare än igår, tack vare några inspirerande lärare från våra svenska skolor. Så håll ögonen öppna för inbjudan till Creative Morning med Teach Us den 22 maj, här på NAV:s hemsida!

För mer information om TeachUs klicka här.

Kommentera

2015/02/16

Vi människor möts kring saker - inte på platser eller i rum

Egentligen är uttrycket ”mötesplats” en ganska vilseledande beskrivning.

Det är ju väldigt sällan som själva platsen är anledningen till att människor möts.

Visserligen kan platser få oss att oväntat korsa våra vägar med människor som vi inte känner sedan tidigare, som t ex tågstationer, teaterfoajéer eller livsmedelsbutiker.

Platser kan också fungera som en slags människohamnar där vi kan sitta sida vid sida i timmar med våra datorer och mobiler utan att mötas.
Här använder jag begreppet ”mötas” i betydelsen att lyssna, resonera och lära av varandra.

I praktiken är det sällan själva rummen, platserna eller arenorna som får oss att mötas.

Istället krävs det att det finns något att mötas kring för att möten ska äga rum.

Detta vi samlas kring kan exempelvis vara relationer, måltider, idéer, gemensamma uppgifter eller löften om starka upplevelser.

Och finns det inget att mötas kring, någon ”mötesmagnet”, så möts vi sällan.

Alltså är det en ganska märklig företeelse att så många vill bygga just mötesplatser och så få som vill utveckla starka mötesmagneter som lockar människor att mötas.  

Kanske tänker man att det liksom uppstår mötesmagneter av sig själv om man bara bygger en mötesplats? Det är nog en ganska naiv tanke.

Denna omedvetna naivitet kan kanske vara förklaringen till att det finns så många hus och lokaler som kallas för mötesplatser men som ofta står tomma, alternativt huserar en massa människor som egentligen sällan möter varandra. 

Mitt engagemang i NAV beror på att det här finns många olika typer av mötesmagneter som i sin tur föder ännu fler mötesmagneter.
Anledningen till denna stora dos av mötesmagnetism är att ”odlarna av NAV”, med Daniel som engagerad trädgårdsmästare och curator, har börjar i rätt ände.

De har börjat med att bjuda in individer och grupper som vill och kan ta med sig sina egna mötesmagneter (idéer, missioner, visioner, verksamheter m fl) och sedan givit dessa vandrande kraftfält både tillräckligt med omsorg och goda förutsättningar för att de ska vilja stanna på platsen och växa sig ännu starkare.

Det som gör NAV unikt är att man har förstått att människor samlas kring saker, inte på platser eller i rum. NAV är inte en mötesplats, det är en rymd fylld av mötesmagneter.

Thomas de Ming / TänkBar

Tomas de Ming

Mer info om Thomas hittar du på sidan om aktörer här.

Kommentera

2014/08/20

Varför Samarbete?

I Nav:s gästblogg denna vecka skriver Per Hörberg från Initiativ Samutveckling (iS!) om "Varför samarbete?". Läs gärna om iScafé! lite längre ner på sidan och se under event för kommande iScafé-träffar och datum.


 

Varför samarbete?

Charles Darwin nämner “survival of the fittest” endast två gånger i sin banbrytande ”Om arternas uppkomst”. Men det, och att evolutionen skulle handla om kampen för överlevnad, har blivit en allmän hållning. Men den som läser boken ”Om arternas uppkomst” finner att Darwin beskriver naturens utveckling som ett samspel. På 50 olika ställen i boken skriver Charles Darwin om samarbete som förutsättningen för evolutionen. På 95 ställen skriver han om naturens kärlek...

Näringsliv och vetenskap är viktiga delar av det samhälle jag vill vara med om att förändra i grunden. Tillväxten levererar inte som förr och nu är det få miljöskeptiker som kan motbevisa tillväxtens baksida, människans negativa klimatpåverkan. Men tydligast är kanske behovet av samhällets reformer när det gäller det sociala och det rent mänskliga. Trots att Sverige i många stycken är ett särdeles ”lyckat” land, så mår vi allt sämre. Sverige haussas i USA och Europa för en stabil ekonomi, jämlikhet, välutbildad befolkning som i undersökningar framstår som lyckliga. Men samtidigt äter 800 000 svenskar regelbundet receptbelagd antidepressiv medicin. Ännu fler tar regelbundet sömnmedel för att kunna sova. Och den största och växande orsaken till sjukskrivning från jobbet är psykisk ohälsa. Värst i Sverige är befolkningen i Jämtland. Tolv arbetsdagar om året är varje arbetsför jämte sjukskriven från sitt arbete. Detta i ett av våra vackraste landskap med fjäll och natur.

Samutveckling är ett nytt ord i svenskan. ”Co-creation” och ”co-development” finns i engelskan. Vi ser gärna att ordet samutveckling på lite sikt införs i Svenska Akademins ordlista. För vi tror att ett bättre samarbete vore bra för samhällsutvecklingen. Som metoden föreslår vi det goda samtalet. Ett samtal mellan politiker, beslutsfattare, ja, mellan alla oss människor. Ett samtal som går ut på att lyssna och ta intryck av varandras syn på saken.

Samhällsdebatt har blivit ett begrepp som vi okritiskt använder. Debatt är ett grekiskt ord som betyder att ”slå ned”. Med den samhällstonen lämnas det fritt att slå ned olika grupper i samhället, både bildligt och bokstavligen, på gator och torg. Det grekiska ordet dialog, som betyder ”genom ord”, anspelar på hur de antika grekerna skapade demokratins vagga genom dialog på Atens gator och torg. Det är dags att gjuta nytt liv i demokratin. Låt oss samutveckla vårt samhälle!

Per Hörbergs roll
är att vara katalysator för det goda samtalets väg i samhället. Jag har lärt mig mer under mina få år med iS! än under någon annan period i mitt vuxna liv! Prova själv att inkludera personer som har helt andra åsikter än du själv och som dessutom är lätt aggressiva. iS! är varken höger eller vänster, brunt, rosa eller grönt. Vi är inte ett politiskt parti, men vi vill utveckla samhället. Och det är, enligt Platons lärjunge Aristoteles, en slags grundläggande politik i demokratins tjänst!

Jag tar illa vid mig när motsättningarna snabbt tilltar i samhället. Såväl ekonomiskt, som socialt ökar klyftorna och utanförskapet. Det ironiska är att ingen känner sig hemma i ett samhälle där det råder oro. Att vara "privilegierad" och stänga in sig i ett reservat är att vara otrygg och ofri. Den unika tillit som vårt samhälle bygger på har kunnat skapas under 200 år av fred. Men nu har vi exempelvis 1,5 miljoner svenska medborgare som är födda utomlands och antalet ökar snabbt med asylmottagningen från krisande länder. För mig förefaller det självklart att vi får börja tänka i nya banor för att snabbare assimilera de talanger som strömmar in i landet. Det fina i ekvationen är att Sverige behöver mer arbetskraft, men då behöver integrationen sätta fart!

Detta är iScafé!

Genom att lyssna mer än prata uppstår en skärpa som få andra möten uppnår. iScafé! är en stillsam kraftkälla för utveckling!  Har du varit med om" islossning", när allt släpper, förhandlingen går i hamn och projektet lyfter? Kanske har du även njutit av samtalet på ett café. Med en vän har du suttit där i sorlet bland andra vänner och delat en gemenskap. iScafé! är på samma sätt att mötas med garden nere. Isen smälter i det informella, avslappnade mötet oss människor emellan. 

iScafé! är en mötesplats där det räcker med att finnas till. Du behöver inte göra något mer än att komma till Dieselverkstaden och prova det goda samtalets väg!

Läs gärna mer om iS! på http://samutveckling.se

Text: Per Hörberg - Initiativ Samutveckling

Kommentera

2014/06/02

Hönan & Ägget vedungsbakeri

I Hönan&Äggets vedugnsbakeri bakas ekologiska bröd och fikabröd. Men här bakas också framtidstro. En kreativ, positiv och varm utgångspunkt för hemmasittare att återfå lusten att lära och leva. I det praktiska lär de sig att baka, och i det finns många möjligheter att öva, pröva, misslyckas och lyckas. Genom att lyckas med något kan lusten till att lära komma tillbaka.

”Jag har aldrig lyckats med någonting. Så HÄR tjock är kommuntantens pärm med mina misslyckanden.” Mellan tummen och pekfingret 7centimeter papper med misslyckanden på arton år. Hon kan ingenting, aldrig lyckats med någonting, vill ingenting med sitt liv. Så ser hon på sig själv i världen. Och så ser världen på henne. De enda relationerna hon har utanför familjen är den med BUP, socialtanten och så tanten med pärmen.

Många svenska ungdomar mår psykiskt dåligt
Enligt Ungdomsbarometern tycker en tredjedel av svenska ungdomar i åldrarna 15–24 år att livet är svårt. Var tionde är missnöjd med sin tillvaro och lika många upplever livet som meningslöst. Rekordmånga unga äter antidepressiva medel - 7 procent av ALLA tjejer i åldrarna 20-24 år får antidepressiva läkemedel utskrivna på recept.
 
Det är omöjligt att ta in dessa siffror. Och svårt att greppa att studier om lycka och olycka visar att svenska 11-åringar är näst lyckligast i världen men vid 15 år är de minst lyckliga i världen. Vad gör vi med våra barn och unga?
 
Många brillianta människor arbetar dagligen på lång och kort sikt för att förändra denna negativa utveckling. Men jag tror vi behöver vara fler. Vi behöver vara väldigt många. Jag tror på att skapa fler sammanhang för dessa unga, att möta andra människor, få nya perspektiv och nya erfarenheter.
 
Lusten till att lära – en väg tillbaka
Mitt sätt att göra detta är Hönan&Ägget Vedungsbakeri. I det praktiska lär unga som hoppat av, sig att baka. I bakning finns många möjligheter att öva, pröva, misslyckas och lyckas. Här finns chans att bygga upp tillit till sin egen förmåga. Målet är inte att alla ska vilja bli bagare men genom att lyckas med något kan lusten till att lära komma tillbaka.
 
När hon två veckor efter vårt första möte kommer till bageriet och bakar enligt henne ”världens godaste pizza” är det ett stort litet steg i rätt riktning. Att hon sedan kom hem med ett egenbakat bröd som enligt mamman var godare än bageriets, är ett annat stort litet steg.
 
Just nu crowdfundar vi drömmen om att bygga ett mobilt café för att nå ut med det goda vi bakar, här kan du läsa mer.
 
Följ vår resa på facebook!

Text: Stina Balkfors

Kommentera

2013/12/03

KREO visar ungdomar hur man utvecklar idéer och visar vägen till arbetsmarknaden.

KREO ett innovationsledarskapsföretag som grundades år 2000 som ett svar på bristen på stöd i organisationer och samhället för att hjälpa människor att utveckla idéer till hållbara koncept. Det handlar om att väcka och ta tillvara människors drivkraft och göra den synlig för både individen och samhällets företag och organisationer. 

Hemligheten bakom KREOs framgångsrika arbete är den beprövade innovationsprocessmodell KREO jobbar efter. KREO har över tid utbildat mer än 3000 blivande företagare och genomfört ca 750 workshops med mycket goda resultat. 

Yes I Can är ett ledarskapsprogram som riktar sig till unga arbetssökande mellan 18-30 i Nacka kommun och som vill utveckla sin kreativa förmåga och stärka sin självkänsla. Programmet genomförs i Nacka kommun med NAV-scenen i Sickla och Fisksätra Folkets hus som mötesplats för träffarna. 

Med Yes I Can arbetar vi i grupp i workshopform under ledning av erfarna unga processledare. Processen är rolig, effektiv och enkel att vara med i även om man har problem med språket eller att vara i sociala sammanhang. Individuell coachning ingår under hela processen. 

Detta program passar både långtidsarbetslösa som ett sätt att hitta rätt in på arbetsmarknaden och för personer som sitter med ett affärside, men inte riktigt vet hur man kan få den att växa vidare. 

Vi tror på att alla svar finns inom individen och med hjälp av KREOs effektiva metod så kan man hitta det man brinner för och få svar på många frågor och hitta rätt väg framåt.

För mer information kontakta Aster Sagai på:

Email: aster@kreo.org

Mobil: 070 210 58 76

Kommentera