Toppnyhet

2015/06/24

Kompis Sverige i samarbete med Nacka kommun för vänskap och inkludering

Från 1 juni 2015 kommer Kompis Sverige och Nacka kommun att samarbeta för vänskap och inkludering 

Kompis Sverige verkar för ett öppet Sverige och vill sudda ut gränserna mellan nya och etablerade svenskar. Detta görs genom att skapa möten mellan människor och på så sätt vidga perspektiv, minska språkbarriärer och bryta fördomar.

Med djupintervjuer som verktyg matchar Kompis Sverige ihop etablerade och nya svenskar i kompispar. Matchningsmetoden bygger på frivillighet och utgår från intressen, livssituation och personlighet och är en viktig del för att kompisrelationerna ska fungera väl redan från början. Kompisparet åtar sig att träffas sex timmar i månaden under sex månaders tid, förutsatt att matchningen känns bra.

Verksamheten erbjuder också sociala aktiviteter där alla deltagare är välkomna att delta, det kan handla om till exempel opera, sportevenemang och utflykter. Syftet med aktiviteterna, förutom att ha roligt, är att upptäcka staden och kommunen tillsammans.

Sofia Granhaga Thormark, projektledare på Kompis Sverige, kommer under samarbetet fokusera på att få ut informationen om Kompis Sverige och möjligheten att få en kompis. Besök på SFI-skolor och bibliotek i kommunen är prioritet. ”Någonting händer när människor möts, och jag är så glad över möjligheten att nu vara på plats i Nacka kommun och vara med om att skapa dessa mänskliga möten. I kommuner där vi sedan tidigare har vår verksamhet kan vi se att jämlika möten på individnivå motverkar främlingskap och vänskap byggs”, säger Sofia.

Kompis Sverige startade som ett initiativ i maj 2013 av Natassia Fry och Pegah Afsharian och är en del av Mångfaldskretsen Röda Korset. 740 personer har fått en kompis så här långt. 1 juni 2015 inleds samarbetet med Nacka kommun. Verksamheten finns sedan tidigare även i Botkyrka, Tyresö och Värmdö kommun.

Besök gärna kompissverige.se för mer information. 

Fotograf: Susanne Klofsten 

Kommentera